UDSTILLINGER: Prüfstand VII
- en udstilling om Wernher von Braun, Peenemünde og V2 raketten

 
Baggrund

I julen 1935 rejser den unge forsker Wernher von Braun til øen Usedom, en ø han kender fra sin fars jagtselskaber. Sammen med en stab fra den Tyske hær var han med til at vælge øen og byen Peenemünde som hjemsted for det største hemmelige militærprojekt i Tyskland under krigen, nemlig udviklingen af V2 raketten.

Der var flere årsager til at Tyskland valgte at udvikle en raket. Fredsaftalen efter første verdenskrig forbød tyskerne at arbejde med langtrækkende kanoner. En anden og mere speciel årsag var måske, at den kendte filminstruktør Fritz Lang i 1929 havde lavet filmen ”Frau im Mond”. Denne film handlede om en rejse til månen, og den udviklede sig til en kultfilm. Mange unge dannede klubber hvor de eksperimenterede med raketter, hvilket gav et rekrutteringsgrundlag for unge forskere.

I årene efter 1935 blev der i hemmelighed opbygget et forskningscenter under Wernher von Brauns ledelse, og Peenemünde voksede til en by på 20.000 indbyggere. Man levede rimelig uforstyrret af krigen, og den 3 Oktober 1942 kunne man gennemføre den første succesfulde affyring af en V2 raket fra rampe VII (Prüfstand VII). 

Et Engelsk rekognosceringsfly opdagede i juni 1943 de enorme installationer, og den 17 august
1943 blev der om natten gennemført et angreb på Peenemünde. Angrebet kom for sent til at Englænderne kunne standse projektet, og det blev viderebragt fra flere lokaliteter i Tyskland.

Produktionen af V2 raketten blev gennemført under ekstremt umenneskelig forhold af KZ-fanger i en underjordisk fabrik i midttyskland og mindst 5000 raketter blev affyret imod allierede mål som London, Antwerpen og Rotterdam i krigens sidste måneder.

Efter krigen blev alle installationer – på nær kraftværket og iltværket – destrueret af de Russiske styrker. Området blev afspærret, og siden 1945 har fyrretræer bredt sig overalt og udvisket sporene fra fortiden.

Forskerne fra Peenemünde blev ansat i USA, England, Frankrig og Sovjetunionen. Der arbejdede de videre, og de var et element i den kolde krigs terrorbalance, men de var også baggrund for den civile rumforskning med de mange satellit TV-kanaler, navigationssystemer etc. Som vi kender i dag.

 

Udstillingens tilblivelse

Vi var fire kunstner: 

Søren Møller, 
Jes Mogensen, 
Richard Towle og 
Peter Vilhelm Nielsen

der på hver sin måde, og med vores forskellige teknikker, var interesseret i at lave en udstilling om aktiviteterne omkring forskningscentert. Vi besøgte Peenemünde i februar måned 2002. 

Med en specialtilladelse blev vi guided ind igennem det lukkede område. Vi kørte 3 km forbi murstumper, jernbanestrækninger og vejafsnit, det hele kuperet på en unaturlig måde på grund af et intensiv bombardement i hele den sidste del af krigen. Prüfstand VII kan stadig ses i terrænet med ringvolden, en 6 m dyb vandfyldt grav til køling af udstødning ved motorprøver, og den cementplan hvorfra våbenkapløbet og rumforskningen startede.

Tre dage i Peenemünde gav materiale og inspiration til en udstilling med video, oliemaleri, skulptur, collage, akvarel og installation. Ekspeditionen blev støttet af Det Danske Filminstitut. 

Flensborgs Danske Bibliotek viste udstillingen i juni måned 2002 og der bringes en udstilling på Historisch-technisches Informationszentrum i Peenemünde i april 2004.

 


Den første vellykkede affyring af en V2 raket fra rampe VII


Luftfoto fra engelsk rekognosceringsfly. Det varede 
noget før man erkendte, at det var store raketter man så på fotoet af rampe VII.


Grav ved koncentrationslejren Trassenheide. Mange fanger døde ved angrebet den 17 august 1943 fordi markeringen af målene blev placeret for meget imod syd.


Dora-værket i midttyskland. Hver produceret V2 kostede 6 KZ-arbejdere livet.


“The paperclip team”. En del af de forskere der arbejdede videre i 
USA. Wernher von Braun var en central person i dette forskerteam.

 


Hele det nordlige område af øen Usedom er afspærret på grund af mange ueksploderede bomber.


Rampe VII på en solrig februardag 
år 2002.


Cementplanen hvorfra 
våbenkapløbet og udnyttelsen af 
det yder rum startede i 1942.


Container for raketspids.

Glimt fra udstillingen i Flensborg

Neden for vises nogle glimt fra udstillingen:Søren Møller. Kartofler og jernbane er stemninger fra anden verdenskrig. 
V2 raketten blev drevet af flydende ilt og alkohol. 
Til fremstilling af alkohol anvendes kartofler. 
V2 raketten forbrugte 30 tons kartofler i minuttet!

 


Richard Towle. Skulptur i glaseret keramik.

 


Jes Mortensens billeder er inspireret af fangelejren Trassenheide.

 


Et hjørne med akvareller af Peter V. Nielsen
Temaet i disse akvareller er især sort teknologi 
– i bogstavelig forstand - kontra natur, eller himlen over rampe VII.

 


Peter V. Nielsen. 
Akvarel af iltværket i Peenemünde.


Peter V. Nielsen. Rampe VII.
 Akvarel og collage.

 


forside