NORDISK AKVARELKUNST
 

Dronninglund Kunstcenter vil i år slå dørene op for en sommerudstilling, som viser akvarelkunstens mangfoldighed fra det klassiske udtryk til det mere eksperimenterende. Udstillingen vil lægge vægt på at beskrive den udvikling, der i dag foregår inden for nordisk akvarelkunst. Der bliver tale om i alt 31 udstillere, og de kommer fra henholdsvis Sverige, Finland, Norge, Island og Danmark.

Nordisk akvarelkunst har ikke en entydig skandinavisk stil. Det er nærmere en stil, der tilpasser sig de enkelte landes kunstneriske sfære. Man kan måske tale om et nationalt udtryk uden megen påvirkning af globaliseringen. Mangfoldigheden i udtrykkene understøttes også af den tendens, at tiden ikke er til en enkelt isme men snarere til alle ismer.

Sverige er et foregangsland inden for moderne akvarelteknik. Svenske malere har i årtier arbejdet med akvarel som et af de primære medier, og de dyrker en sublim stil, hvor farverne arbejder til det yderste. Udstillingen viser mange af de svenske pionerer inden for den moderne akvarelteknik.

De norske, finske og islandske bidrag viser landenes nationale karakterer som for eksempel den kraftige stoflighed, der er i disse billeder. Nogle af de danske bidrag er malet af kunstnere, der især arbejder med andre medier.

De udstillede akvareller vil være færdige værker, men nogle af dem kan også være et værktøj til afsøgning af muligheder i større billeder, og akvarellerne kan være integreret i andre medier som collage, grafik, m.m. Der vil være tale om akvareller, der er frembragt af utraditionelle vandbaserede medier som blod, kaffe, te m.m., og vi forventer nogle tredimensionelle objekter. Vi vil se akvareller, der udtrykker hyldest til den nordiske natur, og akvareller der afspejler sjælens billeder eller tidens fragmenterede verdensbillede. På trods af mangfoldigheden har alle billederne ofte et nordisk lys og en nordisk karakter.

Udstillingen vil finde sted i juli og august måned 2009. Se www.dronninglund-kunstcenter.dk for åbningstider og lokalitet.

 


”Planter i solen”, 25 x 34 cm.
Kjell Ekström arbejder på en serie af akvareller i dette tema.

 


”California sweetdream”. 120 x 90 cm,
akvarel af Marianne Darlén Solhaugstrand

 


En akvarel fra bogen om den store passion
af Arne Haugen Sørensen. Et eksempel på de
akvareller som kunstneren vil udstille i Dronninglund

 


Eksempler på de akvareller som Arne Isacsson vil
integrere i en fem en halv meter høj skulptur på havnen i
Kungshamn. Skulpturen laves sammen med Pål Svensson.
Processen vil blive udstillet i Dronninglund.
forside