Gregory Robinson – En marinemaler
 

Af Peter Vilhelm Nielsen

Gregory Robinson er en maler, jeg har lært at kende ved et tilfælde. Det var en dag som turist på Portobello Marked. Der var tæt med folk og fyldt med stande, der sælger alt mellem himmel og jord, som for eksempel små modeller af toetages London busser. I en af de stande hvor der var bedre antikviteter og især malerier, begyndte vi at søge i en af billedvuggerne. Det handler vel om, at man gerne vil gøre et fund, og det går jo altid sådan, at man efter nogen tid har set en masse tegninger, tryk eller akvareller, der umiddelbart ser tilforladelige ud, men når man så ser nærmere efter, så holder de ikke. Pludselig stod vi dog med en skitsebog i hånden, som indeholdt en række stemninger af vejret over havet. Det var akvarelskitser, og de var gamle, fra 1904, og de havde en meget autentisk udstråling.

Sælgeren havde set os, han holdt sig til, og kunne med det samme fortælle, at der var endnu en skitsebog og at skitserne var udført af en Gregory Robinson, som for øvrigt var repræsenteret på National Maritime Museum i London – altså ikke noget fund! - men til gengæld værd at se på. Sådan gik det til, at vi blev ejere af de to skitsebøger, som med sælgerens dokumentation og med senere undersøgelser på nettet efter al sandsynlighed er udført af den omtalte marinemaler.

Gregory Robinson blev født på øen St. Anthony i Cornwall i 1876. Han var søn af en officer i den engelske flåde. Han valgte tidligt at blive marinemaler, og som et led i denne uddannelse tog han to lange sørejser. Først med faderens skib H.M. S. Wye og derefter med barken Carradale. Han blev gift i 1905 og bosatte sig i Hamble. Han skrev to historiske bøger, som han selv illustrerede, nemlig ”Ships that have made history” og ”The Elizabethan ships”. Han deltog i første verdenskrig for den Engelske flåde og modtog ”Destinguished Service Cross” for sin indsats.

De to skitsebøger har størrelsen 26,5 cm x 17,5 cm og de er indbundet i hessian. De indeholder i alt 28 skitser. På den ene bogs inderside står der: Gregory Robinson, Ship ”Carradale” HAMBORG towards SYDNEY N.S.W. 1903, og på den anden skitsebog står der på forsiden: Pacific – S. Atlantic 1904.

Næsten alle skitser beskriver vejret over havet, og det er netop det omskiftende vej, man har som motiv på en så lang en sørejse. Da Gregory Robinson samtidig var på en dannelsesrejse med det formål at blive marinemaler, ja så var det meget væsentligt for kunstneren at kunne fange vejrets stemning. Papiret i begge skitsebøger har en blå grundtone. Det er vel, hvad vi i dag betragter som dårlig skik i akvarelmaling, men det er jo et udtryk for, at kunstneren forbereder en lang sørejse med himlen og havet som eneste motiv. Det betyder også, at han må arbejde med dækkende farver, hvis motivets tone er varmt, som for eksempel ved en solnedgang, og det er håndteret sikkert i skitserne.

Alle skitserne viser karakteristiske vejrsituationer som de er oplevet. De er sandfærdige, har stor dybde, og illustrere havets storslåede dimension med et sikkert perspektiv.

Der er en nostalgisk stemning i det vejr, som han vælger at skitsere, og der er også en nostalgisk stemning omkring de passerende skibe, han maler. Der er fem blade med skitser af skibe i de to mapper, og det er alle sejlskibe, selv om der også var dampskibe på havene i 1903-1904. De to bøger, som han senere har skrevet, handler også begge om sejlskibe, og de billeder, man i dag kan finde fra hans produktion, er næsten alle historiske sejlskibe.

Gregory Robinson - et roligt hav og en rolig himmel
Et roligt hav og en rolig himmel. En dag hvor der ikke sker meget.
Den blå grundtone i papiret glider fint ind i billedet.

 

Gregory Robinson - frisk vind på havet
Denne dag er der en frisk vind på havet, og man får en fin
fornemmelse af uroen på søen. I højre nederste hjørne af
skitsen står der: 24 10 04.

 

Gregory Robinson - begyndende solnedgang
Aftenstemning med begyndende solnedgang. Nu er der mange
varme farver i billedet, og der er iblandet dækhvidt (fx zinkhvidt)
i en stor del af farverne for at opnå en dækkende varm farve.

 

Gregory Robinson - udsnit
Udsnit. Billedet er overvejende skabt af det
blå papir og den hvide linje i horisonten.

 

Gregory Robinson - diffus horisont
Diffus horisont, meget karakteristisk for vejret over havet.
Man taler ofte om at himmel og hav går i et. Igen et billede
hvor det er et sejlskib, der bliver afbildet.

 

Gregory Robinson - solnedgang
Solnedgang. I venstre side af skitsen står der: 16.7.3

 


hjem