DANSK KUNST 2007
 

Abstrakte Udtrækninger, side 103-104

 

Peter V. Nielsen havde i 2006 den ære at blive udnævnt til at være blandt Europas 50 bedste akvarelmalere af det franske tidsskrift Pratiques des Arts.

På hans udstilling, Previous - next, i Aalborg Kunstpavillon var det tydeligt, hvorfor han var valgt. Peter V. Nielsen er intet mindre end en virtuos akvarelmaler, som mestrer akvarelteknikken fra den mest præcise detalje og realisme til antydningens kunst, hvor stemninger manes frem af vandets og pigmenternes næsten abstrakte udtrækninger på papiret i landskabsbilledernes smukke himle.

Den amerikanske akvarelmaler Andrew Wyeth er Peter V. Nielsens store forbillede og flere af motiverne på udstillingen var motiver fra Wyeths hjemegn. De to kunstnere har realismen men også poesien til fælles, for Peter V. Nielsens billeder er meget mere end realisme. Det gælder især i hans landskabskunst, som har en indre modsætning mellem at være superrealistiske og alligevel anelsesfulde og eventyrlige. Man mærker Peter V. Nielsens oprigtige interesse for motivet og for at formidle historier. Den samme effekt kan findes i de mixed media billeder, som også fylder meget i kunstnerens univers. Peter V. Nielsen bruger udklip og gamle billeder og postkort i sine billeder. Her sættes modsætningerne sammen både motivisk, men også stilmæssigt. Peter V. Nielsen er, som titlen antyder, fascineret af de digitale muligheder, som computeren og internettet byder på.

lk

I serien ”De blå engle” har Peter V. Nielsen skannet en akvarel af maleren P. C. Skovgaard, som forestiller en havørn. Vingerne behandles digitalt og indsættes i akvareller med croquis, så modellerne får vinger. Det har resulteret i en række udtryksfulde akvareller, hvor kunstneren har indføjet stempler af ruder fra spillekort, brudstykker af stregkoder og små farveprøver, som er så karakteristiske for kunstnerens akvareller.

 


forside