ARNE ISACSSONS PRIS 2008

 
Af Peter Vilhelm Nielsen

Den danske maler Poul Anker Bech blev tildelt Arne Isacssons pris på Akvarelselskabets årsmøde i Aalborg den 29. marts 2008 for sit arbejde med fornyelsen af den surrealistiske kunst.

Poul Anker Bech har tidligere været omtalt i dette blad så her vil vi blot referere til en samtale om en af hans karakteristiske akvareller med titlen ”Blufærdig muse i Råbjerg Mile”. Vi er i Poul Anker Bechs atelier i Nordjylland, og vi har arbejdet med at lave en affotografering af billedet. Det er et rimeligt stor billede, men langt fra det største format han arbejder i. Billedet indeholder store områder med en naturalistisk beskrivelse af Råbjerg Mile. Himlen indeholder elementer af abstraktion i stor skala, men det er billedets fint detaljerede område, der bliver den rene abstraktion i klare farver og stærkt energiladede linjer tegnet med sort akvarelblyant.

Jeg kan lide at arbejde med linjen, fortæller Poul Anker Bech. Det menneskelige øje vil gerne se figurer, derfor bliver de abstrakte linjer ofte opfattet som personer. Der er flere lag i den energi som de diffuse personer giver til billedet. For det første giver de en nødvendig kontrast til den blødhed, som hersker i en akvarel. Et stykke pigtråd der kradser i øjet. Dernæst antyder de, at mennesket er flygtigt i et billede. Lige nu er de der, om lidt er de borte. Det er måske også lidt om, at mennesket på godt og ondt sætter spor i naturen, siger Poul Anker Bech.

Poul Anker Bech har haft en pause med akvarelmaling, men fortæller at han i 2009 lægger op til en ny udstilling med akvarel.

 


”Blufærdig muse i Råbjerg Mile”. Akvarel, 74 cm x 108 cm.

 

 


hjem