Andrew Wyeth - et tilbageblik

 

Fredag den 16. januar 2009 døde den amerikanske kunstner Andrew Wyeth efter et langt og virksomt liv. Han blev 91 år, og han malede lige til det sidste.

Jeg anser Andrew Wyeth for at være en af de mest betydningsfulde naturalistiske akvarelmalere i vor tid. Andrew Wyeth blev født i 1917 i Chadds Ford, Pennsylvania. Han havde sin første soloudstilling med akvarel i New York i 1937, og udstillingen blev totalt udsolgt.

Andrew Wyeth udviklede en personlig og sofistikeret teknik både inden for akvarel og inden for æg-tempera. Han malede i 1948 et temperabillede af en nær bekendt i Maine, Cristina’s Wold, som viser den handikappede kvinde kravlende på vej op imod sit hus fra et besøg nede ved familiegravstedet. Billedet blev købt af Museum of Modern Art i New York, og det udviklede sig til et amerikansk ikon og blev vendepunkt i Andrew Wyeths karriere.

Et andet vendepunkt i Andrew Wyeths karriere blev offentliggørelsen af de såkaldte Helga pictures i 1986. Disse billeder har været omtalt ved flere lejligheder her i Akvarellen, og de har været med til at udbrede kendskabet til hans akvarelteknik.

Jeg har besøgt de områder hvor Andrew Wyeth har malet ved mange lejligheder. Det er ikke svært at finde hans motiver, og det er fascinerende at se kunstnerens transformation af motivet, både i stemning og tid. En transformation i tid er mulig, fordi kunstneren har arbejdet i det samme område i 70 år.

Andrew Wyeth har fortalt i sin biografi, at det altid er en skuffelse at vise en lokalitet til en gæst, fordi stedet mangler udtryk i forhold til det ”virkelige” billede. Det er netop kernen i Wyeths kunst. Lokaliteterne er inspirationskilder, men det er kunstnerens fravalg, tilvalg og indre stemning, som er billedets budskab.

Wyeth har beskrevet det i et interview i Life: “I can’t work completely out of my imagination. I must put my foot in a bit of truth, and then I can fly free”. Videre siger han: “It is not the subject, it’s what you carry to it that’s important – what you feel about it, what you’ve dreamed about it”.

Det er vanskeligt at finde netop det billede, der skal repræsentere hele Andrew Wyeths karriere. Lad os i stedet se en af hans sidste akvareller Stop malet i en alder af 90 år. Det har været udstillet på Brandywine Museum i Chadds Ford i efteråret 2008. Victoria Wyeth, kunstnerens barnebarn, fortæller, at det viser en lokal ven på motorcykel ned ad rute 52 i Pennsylvania. Han stopper ved rødt lys, og vinden blæser igennem hele billedet. Selv fornemmer jeg, at det handler om den energi, der snart udløses, når lyset bliver grønt. Det er lige før! Altså et billede som i virkeligheden er en blanding af historiefortælling, symbolisme og følelser, som ikke er nær så øjensynlige som man umiddelbart tror. Dette er typisk for hans bedste billeder.

Andrew Wyeth modtog i 1963 præsidentens frihedsmedalje overrakt af præsident Johnson, og han modtog som den første kunstner kongressens guldmedalje i 1990. Han nåede desuden at modtage den nationale kunstmedalje af præsident Bush i 2007.

Det skal næves, at Nordisk Akvarelmuseum arbejder på en Andrew Wyeth udstilling i 2010.

 

Stop

2008 akvarel © Andrew Wyeth. Motivet er Wyeths ven Mr. Bell som var chauffør og mekaniker for kunstneren. Akvarellen demonstrerer en suveræn variation i detaljerne fra Bells hår til den skitseagtige himmel i den højre side af billedet.

Peter V. Nielsen

 


forside