AKVAREL I AALBORG - NORDISK AKVAREL 2004 
SAMT FEM ANDRE UDSTILLINGER

Af Peter Vilhelm Nielsen
 

(Denne Internet udgave viser to billeder ekstra i forhold til artiklen i Akvarellen)

Tekst: Peter Vilhelm Nielsen

Aalborg og Nordjylland står i akvarellens tegn i dette forår. Den censurerede udstilling ”Nordisk Akvarel” havde fernisering den 2. april på Nordjyllands Kunstmuseum, og udstillingen kan ses frem til den 31. maj 2004.
Tyve kunstnere fra Nordisk Akvarelselskab viser de nyeste strømninger inden for skandinavisk akvarelteknik på Aalborg Kunstpavillon i maj måned, og i perioden 25. april til 9. maj viser seks baltiske kunstnere akvarel i Husets galleri i Aalborg.
Galleri Deco bringer en temaudstilling, og Galleri Provence viser akvareller af den danske kunstner Lars Bo. Endelig vises der akvareller i det lille galleri Nordic Studio i Skørping.

Syvogfyrre kunstnere deltager i den censurerede udstilling ”Nordisk Akvarel” med 113 værker. Det er lidt mindre end de to tidligere udstillinger i henholdsvis Sverige og Finland. Censurkomiteen har skabt en meget harmonisk og sammenhængende udstilling der viser, at akvarel kan stå alene på kunstscenen uden ledsagelse af andre medier. Billederne spænder i teknik fra den udstråling, man opnår, når vådt i vådt skaber billedet, en udstråling man kun kan få frem, hvis man har en sikker og gennembearbejdet fornemmelse for mediet, til det udtryk man opnår med en stærk og mere detaljeret styring af billedets udtryk. De fleste billeder forholder sig til akvarelmediets foretrukne motiv, nemlig et indtryk af naturen. Der er dog også en del portrætter, hvor akvarelmediet ikke alene fremtryller personens kontrafej men også karakteregenskaberne bag personen. Det er i hvert tilfælde den fornemmelse man får, når man iagttager billederne. 

Udstillingen antyder dog, at akvarellen trives inden for nogle bestemte stemningsrammer, og det fornemmes, at der må være rum for at udvide akvarellens udtryk ved fx at inddrage blandteknikker, utraditionelle papirmaterialer, osv.

Aalborg Kunstpavillon viser en udstilling med tyve kunstnere fra Nordisk Akvarelselskab. Udstillingen har fernisering den 1. maj og den varer frem til den 23. maj. Kunstnerne giver et bud på de nyeste strømninger inden for svensk, norsk, finsk, islandsk og dansk akvarelkunst2. Udstillingen er speciel, fordi den giver mulighed for se et - om end lille - udpluk af akvarelkunstens ”første division” samlet på en enkelt udstilling. Det er igen en udstilling, der især har landskabet som motiv. Det er specielt det nordiske landskab, der er tolket i det lys, vi kender så godt. Det ses, hvorledes akvarelmediet behersker dette lys ligeså fremragende, som det kan håndtere den traditionelle sydeuropæiske ”akvarelstemning”. 

Enkelte af udstillerne viser andre motiver, og det fornemmes, at akvarelmediet kan anvendes i et meget bredt spektrum af kunstneriske udtryk. 

På Galleri Deco gennemføres der en temaudstilling om emnet penge i mediet akvarel. Udstillingen har fernisering den 1. maj. De fire udstillende kunstnere har tidligere eksperimenteret med akvarellen i årtusindeskiftets eufori og studeret akvarellens muligheder i den nye tidsalder (Akvarelmaskinen 2000, 2002). Denne gang handler kunsten om pengeskabe, kassebøger, valutakurser, rentetilpasning, sorte penge, det grå pengemarked og de røde tal på bundlinien. 

Det er en udstilling, hvor der flyttes på grænserne for akvarelmediets anvendelse. Laboratoriestemningen er væsentlig i denne udstilling. Derfor arbejdes der med utraditionelle sider af akvarellens væsen. Kunstnerne bag denne udstilling vil være til stede på galleriet den 22. maj for at diskutere og eksperimentere med akvarelmediet.

Det særlige venskab, der er mellem Aalborg by og de baltiske lande på det kunstneriske plan, har i det væsentlige rod i en auktion i 1992 samt efterfølgende aktiviteter. Ved auktionen blev der anskaffet materiale til de baltiske kunstnere, og samarbejdet blev udbygget i de følgende år med flere gensidige udstillinger. Udstillingen på Galleri Huset er en fortsættelse af dette samarbejde, hvor seks kunstnere viser akvarel fra de baltiske lande.

Galleri Provence har 1. maj fernisering på en mindeudstilling for den danske maler og grafiker Lars Bo. Lars Bo arbejdede det meste af sit kunstneriske liv med graveringer, men indimellem udførte han også ganske få akvareller. Disse akvareller blev kun sjældent vist på udstillinger og kun få styk ad gangen. På denne udstilling, der er lavet i samarbejde med hans familie, vises en større samling af akvarellerne.

Det skal til slut nævnes, at det lille galleri Nordic Studio også deltager i akvareludstillingerne i hele maj måned.

Mere om udstillingerne, åbningstider og adresser kan findes på:

www.nordjyllandskunstmuseum.dk
www.kunstpavillon.dk
www.huset.dk
www.galleri-deco.dk
www.nordicstudio.dk 

 

Litteratur

1. Udstillingskatalog, Nordisk Akvarel 2004, ISBN 87-988699-2-2, Aalborg Kunstpavillon, Aalborg, 2004

2. Udstillingskatalog, Akvarel i Aalborg, Aalborg Kunstpavillon, Aalborg, 2004 

 


Museumsdirektør Nina Hobolth og 
Kulturdirektør Erik Ravn åbner Nordisk Akvarel 2004.

 


Österlen 1. Akvarel af Mats Petterson. 
Selv om billedet udstråler en stor farverigdom, 
er det udelukkende fremstillet af farven Sepia. 
Nordisk Akvarel 2004.
 

 


Kat. Akvarel af Susanne Enehjelm. 
Sort er ikke bare sort. Akvarellen er opbygget af 
Ivory Black, Paynes Gray og Neutral Tint. 
Øjnene er lavet med Green Gold. Nordisk Akvarel 2004. 

 


Mosebirk. Akvarel af Leif Lemmiche. 
Fra udstillingen ” Akvarel i Aalborg”. Aalborg Kunstpavillon i maj måned.

 


Belyst Berg. Akvarel af Marie Gauthier. 
Det nordiske lys i en akvarel fra udstillingen ”Akvarel i Aalborg”. 
Aalborg Kunstpavillon i maj måned.

 


Forårets investering. Akvarel af Van Quang 
fra udstillingen på Galleri Deco.

 


Blæst over Danmark – Heden. Akvarel af Henrik Kjelds. 
Galleri Nordic Studio i Skørping.

forside